Om oss

I den vackra Sörmländska skärgården hittar du Sävö Vandrarhem och Café. 

Ett av skärgårdens sällsynta caféer! 

Här finns något för alla! Vandring i skön natur, genuint boende samt hemlagat mat & fika. Framföralt ingen trafik och havet runt omkring. 

Värdinna Maaike & Kaptenen Ingo

Vi, Maaike Bäck-Tysma och Ingo Bäck, driver vandrarhemmet på Sävö sedan sommaren 2021. När vi fick möjligheten att ta över verksamheten var det ett lätt beslut. Att få vara ute på vackra Sävö under dagarna är helt fantastiskt. Ett beslut som vi är mycket glada för!

Ingo är den som välkomnar er på båten. Ni är i trygga händer på färden mot Sävö.  Ingo är uppvuxen i Trosa och har en bakgrund som yrkesfiskare. Han kan skärgården utantill. Vill du veta något mer om fisk och Trosas skärgård, fråga Ingo!

Jag, Maaike, kommer ursprungligen från Nederländerna och är den som tar emot dig er receptionen och i caféet. Jag är en glad, kreativ och välkomnande värdinna för vandrarhemmet och caféet. Jag är också den som designar de silversmycken som säljs i butiken och bakar allt fikabröd i caféet. Vill du veta mer om den goda Holländska äppelkaka, fråga mig gärna så kanske jag berättar om det hemliga receptet!

Vi båda brinner för en bra service och att kunna ge trevliga uppleverser till öns alla gäster. Vi garanterar dig en lugn, rofylld och maturskön upplevelse här hos oss. 

Har du några frågor eller funderingar är det bara att höra av dig. Vi är här för dig och löser det mesta.  

Ett mysigt vandrarhem med historia

Vandrarhemmet ligger på ön Sävö som ligger mellan Trosa och Nyköping i Sörmlands skärgård. Bara 1 timme från Stockholm och 45 min från Nyköping.

Vandrarhemmet består av två röda trähus som byggdes på1870 talet. Husen användes som bostäder åt lotsarna. De sista lotsarna lämnade ön 1963. Sedan 1997 är husen i bruk som vandrarhem. 2021 gjorde vi en stor renovering av husen med skön och hållbar värme som resultat. Det är nu möjligt att så gott som bo året runt på vandrarhemmet. 

Du bor alltid i ett eget rum och det är självhushåll som gäller här. Du tar med egna lakan men kan hyra sänglinne hos oss. Du städar själv efter ditt besök, men kan välja boka städningen hos oss.

Du kan lägga till olika matpaket vid din bokning. Vi erbjuder till exempel en grillkasse eller picknickkorg med tilltugg. Det gör att du slipper ta med dig mat. Du kan därmed resa med lätt packning och stanna lite längre.

I huset Båtsmannen hittar du fem rum och två gästkök. Som gäst har du tillgång till en av våra två välutrustade gästkök som är utrustade för 20 personer var. Här kan du hitta en inventarielista.

I huset Lotsen hittar du receptionen, caféet samt matsalen. På andra sidan av huset finns två rum med egen ingång.

Varma duschar och miljövänliga kompost toaletter finns i en separat byggnad intill husen.

I caféet kan du köpa allt från grillkol, mjölk, ravioli, kaffe, godis och mycket mer. 

Caféet vid vandrarhemmet är öppet onsdag- söndag under högsäsong och fredag-söndag under lågsäsong. I caféet serverar vi hembakat och närproducerat fika, lättare lunch och glass.

Du kommer till ön med våran båt, egen båt eller med skärgårdstrafiken. Från vår brygga är det ungefär 100 m till vandrarhemmet och caféet. Det finns transportvagnar att låna vid bryggan.

Det går att bada på olika platser på ön, men enklast är vid vår brygga där det finns en liten strand och en badstege. Det finns massor med fina hoppklippor på ön.

I vandrarhemmet har vi varken wifi eller t.v.  Du kan därför njuta maximalt av naturen och umgås med dina nära och kära. Mobiltäckning är varierande på ön.

I caféet/ receptionen tar vi emot endast Swish och kortbetalningar. Vi tar inte emot kontanter.

Vår vision: