Om Sävö Vandrarhem

Från 1 april 2022 till och med 6 november 2022 och 17 december till och med 8 januari 2023 välkomnar vi er hos oss.

Värdinna Maaike & Kaptenen Ingo

Vi, Maaike Bäck-Tysma och Ingo Bäck, driver vandrarhemmet på Sävö sedan sommaren 2021. Möjligheten att ta över verksamheten kunde vi inte motstå och det är ingenting vi ångrar idag!

Ingo välkomnar er på båten där ni är i trygga händer på färden mot Sävö. Han kan skärgården utantill eftersom han är uppvuxen i Trosa och har en bakgrund som yrkesfiskare. Så om du vill veta mer om fisk och skärgården, fråga Ingo!

Maaike, som kommer ursprungligen från Nederländerna, tar emot dig i receptionen och caféet. Förutom att vara en gästfri värdinna och hembagare designar hon silversmycken som säljs i butiken vid caféet. Så om du vill veta mer om den goda Holländska äppelkaka, fråga Maaike (men receptet är hemligt såklart)!

Vi brinner för en bra service och naturnära upplevelser till våra gäster. Har du några frågor eller funderingar: vi är här för dig och löser det mesta.

Ett mysigt vandrarhem med historia

Vandrarhemmet ligger på ön Sävö som ligger mellan Trosa och Nyköping i Sörmlands skärgård. Bara 1 timme från Stockholm och 45 min från Nyköping.

Vandrarhemmet består av två röda trähus som byggdes i 1870 talet och användes som bostäder åt lotsarna. De sista lotsarna lämnade ön i 1963 och sedan 1997 är husen i bruk som vandrarhem. Efter vi gjorde en stor renovering i 2021 är det nu möjligt att bo nästan året runt på vandrarhemmet med skön och hållbar värme som resultat.

Du bor alltid i ett eget rum och det är självhushåll som gäller här. Du tar med egna lakan men kan hyra sänglinne hos oss. Du städar själv efter ditt besök, men kan välja boka städningen hos oss.

Du kan lägga till olika matpaket vid din bokning, som till exempel en grill kasse eller picknick korg med tilltugg.

I huset Båtsmannen hittar du 5 rum och två gästkök. Som gäst har du tillgång till en av våra två välutrustade gästkök som är utrustade för 15 personer var. Här (länk) kan du hitta en lista av vad som finns i husen, vad du ska tänka på att packa själv och vad du kan köpa i receptionen.

I huset Lotsen befinner sig på ena sidan receptionen, caféet samt matsalen. Och på andra sidan två rum med egen ingång.

Varma duschar och miljövänliga kompost toaletter finns i en separat byggnad intill husen.

Sopsortering finns intill detta hus (plast, wellpapp, metall, pant, glas, brännbart).

Det finns inga affärer på ön, men i caféet kan du köpa allt från mjölk, ravioli, potatismos, kaffe, utomhus tvål, godis och mycket mer. Du hittar en lista här.

Du kan beställa frukost, lunchpaket, picknickkorg med tilltugg, grillpaket med korv från Bergs Gård och 2-rättersmiddagpaket vid din bokning. Det gör att du slipper ta med dig mat och kan resa med lätt packning och stanna lite längre.

Dessutom är caféet vid vandrarhemmet öppet onsdag- söndag under högsäsong och fredag-söndag under lågsäsong. I caféet serverar vi hembakat och närproducerat fika, lättare lunch och glass.

Du kommer till ön med våran båt, egen båt eller skärgårdstrafiken. Från våran brygga är det ungefär 100 m till vandrarhemmet. Det finns transportvagnar att låna vid bryggan.

Det går att bada på olika platser på ön, men enklast är vid vår brygga där det finns en liten strand och en badstege. Det finns massor med fina hoppklippor på ön.

I vandrarhemmet har vi varken wifi eller t.v. för att du kan maximalt uppleva naturen och umgås med dina nära och kära. Mobiltäckning är variabelt på ön.

I caféet/ receptionen tar vi emot Swish och kortbetalningar, inga kontanter.